Hoe kom je de donkere winterdagen beter door?

Eerlijk is eerlijk: de donkere winterdagen kunnen behoorlijk zwaar vallen. Het is zo laat licht en zo vroeg donker. Het weer is koud en guur. Gelukkig kun je er veel aan doen om deze dagen van het jaar dragelijker te maken! Kun je nog wel wat tips gebruiken? We delen ze graag!

Goed begin van de dag

Een goed begin is het halve werk. Start je dag daarom zo positief mogelijk! Dit ziet er voor iedereen weer anders uit. Misschien is het een idee om extra vroeg uit de veren te gaan, zodat je langer de tijd hebt ’s ochtends. Blijf in ieder geval niet te lang liggen door te snoozen. Ben je uit bed? Trakteer jezelf op een goede kop koffie. Zo kun je er weer tegenaan! Kies voor koffiepads, zodat het bakje ook nog eens in no time voor je neus staat – zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Hier maak je een lekker ontbijtje bij. Sla de krant open en houd een momentje voor jezelf. Dat voelt meteen goed.

Meer me-time

Over momentjes voor jezelf gesproken! Me-time is heel belangrijk om je gelukkig te voelen. Je kunt niet altijd maar voor anderen klaar staan. Ook jij bent belangrijk. Dit moet je altijd in gedachten houden. Plan regelmatig – in ieder geval eens in de week – me-time, waarbij je alleen maar met jezelf en jouw wensen bezig bent. Ga naar de sauna, maak een lange wandeling, mediteer of ga in bad: je kunt van alles doen. Het is natuurlijk maar net wat jij leuk vindt! Ook belangrijk: stop je telefoon weg en zorg dat niemand je kan storen tijdens zo’n momentje. Pas dan kom je echt tot rust.

Langer slapen

Vanuit de oertijd is het al gebruikelijk dat we ’s winters langer slapen. Vandaag de dag houden we ons daar echter lang niet altijd meer aan. En dat is niet zo slim, want je kunt extra slaap juist goed gebruiken in de winter. De dagen gaan zo net wat sneller voorbij: dat kan al een voordeel zijn. Maar nog wel belangrijker: je voelt je energieker door veel te slapen in deze periode van het jaar. En extra energie kun je goed gebruiken, als je je futloos en verdrietig voelt. Kruip er ’s avonds dus lekker op tijd in, en blijf ’s ochtends nog wat langer liggen als dit kan.

Genoeg beweging

Aan de ene kant moet je dus goed tot rust komen. Aan de andere kant is beweging ook belangrijk in de wintermaanden! Hoewel je misschien de neiging hebt om onder een dekentje te kruipen op de bank, kun je beter vaak de deur uit gaan – voor een lange wandeling of een fietstocht bijvoorbeeld. Zéker als de zon schijnt, doe je hier goed aan. Of ga lekker sporten, om goed in je vel te blijven zitten. Het is misschien wat moeilijk om jezelf hiervoor te motiveren, maar na afloop voel je je weer een stuk beter.

Gerelateerde berichten