Welke wijn smaakt het beste bij kaasfondue?

De dagen worden steeds korter en de temperaturen dalen. Tijd om kaarsen te branden, een fijn boek te lezen bij de open haard, en: het perfecte moment om te gaan kaasfonduen! Want wat is er nu sfeervoller dan uitgebreid tafelen met het hele gezin rondom de fonduepan, of om juist romantisch met z’n tweeën van dit smaakvolle gerecht te genieten? Ideaal om een boswandeling mee af te sluiten, want als het buiten koud en donker is, smaakt deze winterse maaltijd nog beter. In dit artikel lees je waar de kaasfondue zijn oorsprong vindt, en hoe je de fondue het beste combineert. 

Kaasfondue: de oorsprong 


Enkele eeuwen geleden, was kaasfondue alles behalve een luxe delicatesse. Waarschijnlijk stond al vanaf de achttiende eeuw een pan met oude kaassoep op het menu bij de arme boeren in de Zwitserse Alpen. De gedachte hierachter was niet om een feestelijk en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten, maar het werd gegeten omdat mensen in de koude winters geen voedsel wilden verspillen. De restjes kaas die in de zomer geproduceerd waren, zouden in de winter worden verwarmd en met melk worden verdund. Op deze manier konden de boeren nog een verteerbare maaltijd serveren tijdens periodes van voedselschaarste en vrieskou.

Naast deze theorie, wordt ook beweerd dat in de negentiende eeuw kaasfondue juist door de rijken in Frankrijk als delicatesse gegeten werd. Zou er in beide theorieën geen kern van waarheid zitten?

Omslagpunt 


De kaassoep van toen uit de Franse en Zwitserse Alpen is niet te vergelijken met de smaakvolle en luxe fondue van tegenwoordig zoals wij het kennen. In de jaren 60 is het gerecht herontdekt en bekend geworden in Zwitserland. Vanaf toen werd er gefonduud op de manier waarop we het gewend zijn, met luxe kaas en wijn in plaats van melk. Sinds de jaren 70 zijn ook Nederlanders massaal gaan kaasfonduen met stokbrood en verschillende kaassoorten zoals Zwitserse Gruyère en Emmentaler kaas, uiteraard met een glas italiaanse of franse wijn

Variaties om te dippen

Meestal worden geblancheerde groenten en stukjes stokbrood in de gesmolten kaas gedipt. Je kunt hiermee eindeloos variëren. Champignons, cherrytomaten en broccoli roosjes zijn bijvoorbeeld een smaakvolle combinatie bij de kaasfondue, maar ook fruitsoorten zoals peer en druif smaken er verrassend goed bij. 

Wat drink je bij de kaasfondue?

Bij kaasfondue wordt vaak thee of witte wijn gedronken. Drink er bijvoorbeeld een heerlijke franse witte wijn bij zoals Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of Riesling. Deze witte wijnsoorten combineren uitstekend vanwege de frisse, lichte smaak die een mooi contrast geven tegenover de intense smaken van de kaas. Drink je liever geen alcohol? Groene of zwarte thee is ook een echte aanrader voor bij de kaasfondue. Een kop thee bij de warme kaas is bovendien goed voor de spijsvertering. Zo krijg je achteraf geen last van een opgeblazen gevoel. 

 

Gerelateerde berichten